Liliths krönika 2005:4

Vem vill bli Idol?

av Lena Vendel

Känner mig lite lätt klibbig efter att ha suttit klistrad framför uttagningarna till årets Idol. 

krönika 2005:4Jag erkänner, jag tycker det är enormt fascinerande. Både att höra de som är så där fantastiskt bra, och förstås de som är så där ofattbart dåliga…när de sitter i tv och talar om för en tjej i tonåren att ”du kan inte sjunga”. Det är ju värre än den där elaka musikfröken som på lågstadiet för alltid kvävde sånglusten hos tusentals barn.

Alla kan sjunga. Jag vet att det låter som en sån där hurtig sångkurs för övervintrade hippies men så är det ju. Sen är det skit samma om man sjunger i en kör, i bilen, i badrummet eller för sin älskade. Sång, musik och röster spelar roll i allas liv. Och sjunger man falskt så kan man ju öva mer. Att i tv uppmana ett barn (ja, vid sexton är man faktiskt inte vuxen än) att sluta sjunga är att stympa. Lusten. Till. Sång. Alla kan sjunga.

Alla kan förstås inte bli popidoler. Men allvarligt. Jag blir bedrövad när jag sitter där i soffan och får höra röster som verkligen tränger igenom rutan och berör. Röster med helt egen stil och uttryck. Och så vet man, att vinner de, så vinner de en resa in i den komersiella popfabriken där alla stöps i samma form. Och jag vet att de kunde ha gett så mycket mer om de fick gå sin egen väg. I stället för att rätta sig in i ledet av lydiga popsoldater som marscherar till färdigpacketerade lättsmälta popportioner med toner som vi hört så många gånger förut. Så vem vill bli idol?!

Apropå hört förut, Pernilla Wahlgren i morgon-tv, någon? Förklara! Retro är inte kul längre. Ska sluta shoppa second hand i ren protest. Men så finns det ju ljusglimtar apropå morgon-tv. Beth Heart, som för övrigt gjorde en oannonserad spelning på Stacken under P3 Popstad i februari som jag missade! För att jag stod på Mondo och lät mig uttråkas till döds av larmande pojk-pop-band som lät likadant som alla andra larmande, skramlande pojk-pop-band som sköljer över oss och hotar att dränka de röster som har nåt att säga. Men åter till Beth Heart. Det jag skulle säga var att hennes framträdande i morgon-tv finns att lyssna på tillsammans med andra fantastiska ljudklipp (och en massa kassa också förstås…) på http://tv4.se/bredband/

Puh, jag gick verkligen i gång där. Lilith Eve har funnits i fem år i år. Fem år och vi behövs fortfarande! Det är ju förvisso sorgligt. Men vi ska förstås ändå fira föreningens många artister och låtskrivare och hitta på nånting kul. Håll utkik under hösten!

2005-09-18
Lena Vendel. ordförande Lilith Eve

”And if I had my feet on the ground, I would rise and run to you” / Lena Vendel