Historik

Hur det började

Lilith Eve – skapelseberättelsen

8 mars 2000 stod sju kvinnliga singer/songwriters på Nalens scen Alcazar. Då var det en grupp vänner och kollegor som med minsta möjliga planering och budget lyckades skapa en kväll med högklassig underhållning.

Förutom glädjen att lyssna på begåvade låtskrivare upptäckte vi som medverkade hur skönt det var att möta likasinnade, vi hade funnit kollegor i branschen. Därför bestämde vi oss för att fortsätta samarbetet och i december samma år bildades Musikföreningen Lilith Eve – föreningen för kvinnliga artister och låtskrivare.

Vad betyder Lilith Eve?

Lilith_(John_Collier_painting)
Lilith (by John Collier)

Enligt urgamla hebreiska legender skapade Gud Lilith före Eva för att bli Adams hustru i Edens lustgård. Hennes oresonliga humör gjorde dock en fredlig samvaro omöjlig och hon kämpade bittert emot alla krav på underkastelse och gjorde bara det hon tyckte var roligt, till skillnad från sin efterföljerska Eva.
Läs mer om Lilith på Wikpipedia

Alla kvinnor har väl något av både Lilith och Eve i sig och kan känna igen sig i såväl den rebelliska sidan som den mjuka intuitiva sidan som kännetecknar en självständig kreatör, konstnär/artist och kvinna.

För dig som vill veta mer om historien bakom Lilith Eve är ett tips att lyssna på Radio Lilith avsnitt 9 med temat Lilith och Eva.