Liliths krönika 2005:2

Hallå våren! Det är svårt att värja sig mot dig. Ändå blir jag lika överraskad varje gång du kommer.

av Lena Vendel

Så det är med viss kluvenhet jag sätter mig på verandan med ansiktet mot vårsolen som smälte bort snön innan jag riktigt hann krama musten ur den. Fast jag hann med ovanligt många snöänglar i år! De prydde Visbys och Göteborgs gator likväl som sjön nere hos mig.Tänker på att det väl kommer att bli likadant när det är dags att packa ihop och lämna in för detta liv – stopp, jag är inte färdig, jag har inte hunnit med allt än! Snacka om att det är svårt att vara nöjd.

Sen finns det ju de som verkar hinna med det mesta. Det spirar verkligen bland kvinnliga artister och låtskrivare, både inom Lilith Eve och utanför föreningen, vissa med en växtkraft som dånar. Flera debutskivor har landat med varma mottaganden, från både publik och press. Laleh, Frida Hyvönen och Elin Sigvardsson är några av de suveräna förebilder som tar plats. Och så ser jag fram emot Robyns nya skiva efter det fantastiska singelsläppet.

I en artikel i DN för ett tag uppmärksammades den ojämställda musikbranschen och man tog upp vikten av att knyta kontakter i nätverk för kvinnor. Det känns pinsamt att läsa hur vissa som sitter på maktpositioner resonerar, hela musikbranschens sena uppvaknande är i själva verket lite pinsamt… Läs artikeln på  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=395738&previousRenderType=6

Apropå pinsamma resonemang, läs även artikeln i Västerbotten-Kuriren som visar att endast 5 av de 45 artister som kan bokas genom KUR-listan (där Kulturrådet subvensionerar artisterna) är kvinnor:  http://194.165.231.32/hemma//stgurgel/3.htm

Men uppvaknanden sker på skiftande håll. I ett samtal med Popagandas arrangörer konstaterade de att de först inte tänkt på hur få kvinnor de bokat. Men när de räknade efter var den manliga dominansen slående. Om de sen gör något åt det återstår att se. Över huvud taget ser jag med intresse fram emot presentationen av sommarens festivalprogram. Har arrangörerna hunnit greppa det stora intresset för och utbudet av kvinnliga musiker?

Många, speciellt killar, har efterfrågat möjligheten att bli stödmedlem i Lilith Eve – naturligtvis kan du det! Vi håller på att hitta en form som gör att du som stödmedlem får mesta möjliga information och utbyte och vi får minsta möjliga administration… A och O i en ideell förening.

Under tiden kan alla som vill registrera sig på vårt Forum (enkelt, enkelt!). Vad som inte är fullt lika enkelt är att komma ihåg användarnamn och lösenord. Just nu kommer till exempel undertecknad inte ut på forumet…

Hoppas att få träffa dig som är medlem i Lilith Eve på nästa medlemsträff. Snart kan vi också presentera nästa Förebilds-gäst, jag kan avslöja så mycket att det blir en räv i branschen… Ni andra hoppas jag kommer och hälsar på oss på våra konserter. Stämningen på klubben Originalen och konsertserien Self Signed är suverän – bra band, nice publik och goda chokladpraliner.

Och med musik, vänner och tulpaner omkring mig gör det inte så mycket att jag inte hann utnyttja vintern tillräckligt; den där pulkaglädjen vi pratade om, skridskoturen som snöade bort och hundslädes-kursen som inte blivit av än – den tar jag nästa år. Och kanske ses vi på någon av sommarens festivaler!

Lena Vendel, ordförande Lilith Eve 2005-04-07

”I dont wanta be a creative tool for your ideas and innovations. To fulfil your dreams and to make you a star.”