Liliths krönika 2005:1

Lilith Eve – din respit i den mansdominerade musikbranschen!

av Lena Vendel

Välkommen till Lilith Eves nya ansikte utåt och inåt. Vi hoppas att den nya hemsidan kan glädja både dig som är Lilith Eve:are, eller funderar på att bli, och dig som är nyfiken besökare – stammis eller ny.

Vi har lagt ner rätt mycket krut på den här ansiktslyftningen; både i form av ideellt arbete och hårt förvärvade föreningsslantar. Än är allt inte helt klart o vi ber om överseende med eventuella buggar: hör gärna av er i så fall. Jag hoppas att ni kommer att uppskatta lilitheve.nu som informations- och inspirationskälla!

Det är mycket på gång i vår, både för enskilda Lilith Eve-artister och Lilith Eve-arrangemang. Vi ska försöka bevaka skivsläpp och intressanta händelser och när det gäller spelningar kan ni själva hålla er à jour genom vårt kalendarium. Föreningen har startat två nya klubbar, Originalen och Self Signed. Båda är inhysta på Alcazar i Stockholm och vi har hittat en positiv samarbetspartner i Nalen. Lilith Eve’s konsert den 8 mars huserar i år på på Stacken.

Det känns generellt som om det vi kämpar för har tagit sig upp på dagordningen och att det faktiskt pågår en genusdebatt, om än en blygsam sådan, inom musikbranschen. I ett möte med Studiefrämjandets musikhandläggare fick vi också till vår glädje höra att det finns en positiv trend i åldern 10, 11, 12 – där fler o fler tjejer väljer bas, gitarr o trummor lika självklart som sång och piano.

Sen möts man ju fortfarande av häpnandsväckande teorier (i detta fall kring frågan varför kvinnor inte syns på scenerna i samma utsträckning som män) som att tjejer kanske egentligen inte är så intresserade av att hålla på med musik…. Detta från en kvinnlig f.d. A&R…

Faktum är att väldigt många inte reflekterar över hur få kvinnor som får plats. De är så vana vid den gällande ordningen och skulle säkert tycka att det var förfärligt många brudar på scen om det på en festival skulle röra sig om 50/50 i stället för regerande 80/20. Till dem säger jag: testa att räkna själv på nästa konsert, det är rätt intressant!

I Lilith Eve är vi nu ungefär 80 medlemmar men därute finns många fler musicerande underverk – fortsätt skapa, vi är många som vill höra er!
Lena Vendel, ordförande Lilith Eve 2005-03-01.

You are made of plastic and I´m your voodoo doll. You can pin me with your needles still I would´nt come”. /Lena Vendel