Medienytt: HÖSTEN 2012

I december drog organisationen Jämställd festival igång en stor drive tillsammans med Rättviseförmedlingen för att samla in förslag på kvinnliga artister till nästa sommars festivaler. Det resulterade i en riktigt smällkaramell med listor i genrerna Jazz, Dans, Folk och världsmusik, Hip hop-RnB, Rock, Pop, och DJ:s.

Initiativet retade gallfeber på Tankesmedjan Timbro, som menade att det var diskriminering.

Men Timbro fick snabbt svar på tal av Rättviseförmedlingens VD. Läs mer: Målet är bättre festivaler

Expressen-krönika/Annah Björk 2012-12-10:
2012 blev året då jag körde hem alla skäggiga män i gitarrer till ladan. Och lämnade dem där. Sen öppnade jag min dörr för mjuk hiphop, studsig rnb och elektroniska slingor” 

Lilith Eve på MoKs seminarieturné Jämställd scen
Musik- och kulturföreningars samorganisation arrangerar under 2012-13 en seminarieturné för att inspirera till en jämställdare musikscen.
Den 9 december landande turnén i Stockholm, där MoKs, Gena (Studiefrämjandet) och Lilith Eve höll i workshops/seminarium och samtal. Clara Cleo Cornell och Hanna Hanski från Lilith Eve styrelse  presenterade en historik, och berättade om Lilith Eve, med bilder, musik och föreläsning.

Den 3 november gästade sångerskan, låtskrivaren och musikproducenten  Pernilla Andersson”SVT:s Sverige!”. Bland annat diskuterades den ojämna könsfördelningen i producentleden och att det i stort sett är oförändrat sedan Pernilla började verka som producent för flera år sedan.

Klappat och klart – om jämställdhet i musiklivet
Den 1 december anordnade Kultur i väst, Impra och Ladyfest Göteborg  en innehållsrik dag med matnyttiga workshops, föreläsning och musik. Nya Lilith Eve-medlemmen Teresa Indebetou medverkade med sitt band och hade med sig  Lilith Eves samlings-CD,och föreningsmaterial.

Popkollo har startat en ny klubb på Nalen där alla får sjunga. Det är egna husbandet Festensom bjuder in till Livekaraoke -låter grymt kul tycker vi!

Mäster Olofsgården (en av föreningarna vi är medlem i) har öppnat en ny kreativ verksamhet för ungdomar, Dörren, som också inrymmer Tjejernas: Tjejernas där  tjejer,  16-25 år får lära sig musikstudio, foto och design kostnadsfritt.

O.M.G. – Organisation, makt och genus
Den 19 november höll Anna Wahl, professor vid KTH i genus, organisation och ledning, en föreläsning om vad kön egentligen betyder i organisationer.

Föreläsningar med konsert
Under hösten har Marie Selander, författare till boken ”Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik” i samarbete med Studieförbundet Bilda i Uppsala och Stockholm gett två föreläsningar. I samband med föreläsningen gavs konsert med flera kvinnliga låtskrivare.