Liliths krönika 2006:3

Kom ihåg vem det är som är herre över reglerna!

av Emeli Jeremias

Sensommar. Höstinträde. Ny jacka. Nya skor. Nystart. Tråkigt nog får den gamla kalendern hänga med, den sträcker sig in i januari, en ny almanacka hörde annars hösten till. Jag har inte heller köpt något nytt pennfodral men jag kompenserade det idag med en ny väska. Med plats för bra föresatser. 

krönika 2006:3Här ska jag få rum med alla mina små projekt, alla nystan med trådar som jag ska dra i och sist men inte minst ett nytt höstrött läppstift som signalerar att här kommer en kvinna med en flygande nystart i ryggen.

Häromdagen pratade jag med min bror. Han har börjat sin näst sista termin på sin utbildning efter ett års uppskov till förmån diverse musikskapande. Nu ska skolan tas på allvar men samtidigt ska de där låtarna bli färdiga och så vill han ju träna lite, framförallt sådant som man blir vältränad även i själen av som yoga och meditation och sådant.

Så nu har han gjort tjusiga veckoscheman i Excel som han varje söndagskväll ska fylla med veckans aktiviteter. Allt för att få gjort det han vill. Men ändå var han orolig. ”Är det bra att ställa upp en massa regler? Tror du jag blir helt hämmad och icke kreativ av dem?” frågade han mig.
”Näe”, svarade jag, ”jag tror att regler är bra för kreativiteten, man kommer på smarta sätt att bryta mot dem, haha.”

Fast det viktigaste är att komma ihåg vem som satt reglerna och varför. Att inte reglerna blir egna små besserwissriga herrar som man blir slav under. Man måste minnas att riktlinjerna och veckoschemat är för att JAG ska hinna med det JAG vill. Och inte bli alltför besviken om man någon gång misslyckas.

Det där är ju det ständiga dilemmat för oss som arbetar med eget skapande. Det är så svårt att ständigt behöva vara sin egen motor att inte ha en chef som varje morgon sätter nya uppgifter i händerna på en att ha färdigt vid arbetsdagens slut. Att vara sin egen chef är svettigt. Min chef kan dessutom vara lite omedgörlig ibland, funderar på att bilda en fackförening mot henne… Jag vill bland annat ha en ny kontorsstol!

Men om man inte har en verklig boss och inte är världens mest disciplinerade människa, då kanske det där excelschemat inte är en sån dum idé. Jag ska fråga brorsan om en mall, det är ju ändå nästan höst och nystart i livet.

Idag åt jag en glass. Det får man inte för Fredrik Paulun och GI-gänget. Fast det förstås. Det är jag som sätter upp mina regler. Och sina egna regler får man bryta mot.

Ha en riktigt kreativ regelrätt höst!

 

Emeli Jeremias
2006-09-02