Liliths krönika 2012:1

INTE UTAN MUSIK

av Signe Rudberg-Selin

Ja, så var det Internationell Kvinnodag, den 8 mars, 2012.
Vi var åtta kvinnor som äntrade scenen.
Var och en med vår unika uttryck i ord och ton och rytm. Scenen var Lilla Persien, Stockholms mysigaste restaurang på Slakthusplan, nedför Globen.

Krönika 2011-12Det blev rivstart med en visa av en veteran både inom kulturlivet och kvinnokampen: Anita Berger. När en del av vi andra var små tonåringar, eller barn i sandlådan, eller inte ens födda så var hon skådespelare och trubadur. Hon gav tillsammans med en grupp kvinnor ut LP:n Tjejclown -den första utgivna skivan av bara kvinnor, i Sverige.

Sedan blev det visor, poesi, blues, jazz och allt annat där emellan. Cleo, Teresa, Linda, Caroline, Stina, Hanna och jag – med var sin stil. Pianot hanterade Staffan och när saxofonisten Kari klev fram och spelade, ja, då var det underbart att vara där. Samarbetet fungerade. Musiken flödade. Allt hörde ihop. Det kallas flow och kommer från en plats som kallas himlen.

Jag fick frågan av en vän: ”Hur och varför kom det sig att du kom med i Lilith Eve”?

Hur? Jag ska erkänna att jag inte minns…Det kan ha varit när jag träffade en LE-medlem, på en visfestival på Holmön utanför Umeå. Där var jag med, sjöng eller lyssnade -flera somrar. Det var under de år jag bodde i Västerbotten. Då var jag aktiv i Umeå vis-klubb.

Varför? Lättare att besvara. För att jag älskar singer-song-writer-musik. Och hela min ungdom lyssnade jag in kvinnliga röster. Det var Monica Törnell, Turid, Lill Lindfors, Lill-Babs, Mahalia Jackson, Aretha Franklin, Julie Felix, Judy Collins, Melanie Safka…Joan Baez. Om några av namnen känns obekanta? Googla och Youtub:a. Värda att lyssna på. Allihop. Och många, många fler förstås.

Jag lyssnade efter dem, sökte dem, och jag behövde lyssna på dem om och om igen. För mitt i mångfalden av olika slags röster fann jag min egen röst.

Våga lyssna på andras röster. Då finner du bäst din egen.

Musiken klarar sig i ensamheten, då det är bara du och din röst eller ditt instrument. Musiken bjuder också in vänner – den samlar människor – och skapar nya möten. Det är nog också därför jag gick med i Lilith Eve.

Vilsen? Det händer. Ledsen? Ja, det händer.
Totalt ensam, liksom utlämnad i världen? Visst, även det händer.
Men aldrig utan musik.

Människan är skapad för att skapa musik, skönhet, rörelse och liv.
När det är tungt att börja dagen känner jag en vind viska i mitt öra.

Musiken kommer att följa dig.

Vart du dig än vänder, så finns den där för dig.

Signe Rudberg-Selin (sekreterare i Lilith Eves styrelse)

Våren 2012