Eva Dahlgren, hedersmedlem

EVA DAHLGREN blir HEDERSMEDLEM

Den 8 mars 2011 utnämndes Eva Dahlgren till hedersmedlem för Lilith Eve.

evadahlgren_314Efter evenemanget LILITH goes SYMPHONIC 2011 fortsatte festen på Stallet med mingel, tre artister från föreningen (Teah, Ida Wiklund och Kitte Ström) och en historisk händelse då EVA DAHLGREN utsågs till hedersmedlem!

 

Ceremonin på Stallet

evadahlgren_318
Eva Dahlgren, Lucy Nordqvist, Clara Cleo Cornell, Hanna Hanski

2 begåvade blåsare från SUSO orkestern fanns på plats och spelade upp en fanfar, då Eva kom upp på scen för att emotta sitt hedersdiplom (designat av Hanna Hanski). På scen var ordföranden  Clara Cleo Cornell tillsammans med närvarande från styrelsen, Héléne Bohman Blomqvist, Lucy Nordqvist, Mary-Louise Gwada och Hanna Hanski Grünewald.

t.h: Héléne Bohman Blomqvist
t.h: Héléne Bohman Blomqvist

Ordföranden höll ett tal till Eva och överlämnade diplomet och Eva som var synbart rörd berättade om sina erfarenheter och reflektioner runt jämställdhet i musiken och poängterade det viktiga i vår förenings arbete.

 

Ordförandens välkomsttal till Eva Dahlgren

Diplom för Eva Dahlgren
Diplom till Eva Dahlgren

Eva – vi är otroligt glada att ha dig här idag och att kunna presentera det här hedersmedlemskapet. Det känns som att vi får ny kraft, det lyfter vårt arbete och jag tror också att många medlemmar blir inspirerade av det.

När du fick frågan om varför vår förening behövs så hade du många fina svar. Det kändes då ännu mer rätt och riktigt att det också var just du som står här idag. Vi tror på att en förening som Lilith Eve fyller en viktig funktion och att vi tillsammans med andra organisationer som också arbetar för jämställdhet i musiklivet behövs. Det behövs nätverk och samverkan mellan flera aktörer, som vi haft idag, det behövs insatser från flera håll och vi kvinnor i musiken behöver också egna nätverk för gemenskap, stöd och inspiration. Som du säger så behövs det förebilder för kvinnor och tjejer-kvinnliga låtskrivande musiker som går sin egen konstnärliga väg och når ut, för att inspirera, för att ha något att identifiera sig med och för att få självkänsla. Du är förstås som artist viktig för en stor och mångfacetterad publik, men du är också viktig för att du är en sådan förebild som andra tjejer och kvinnor kan inspireras av!

Eva, tack för att du är en bra förebild, tack för att du ställer dig bakom vårt arbete -vi hoppas att din delaktighet i vår förening och ditt hedersmedlemskap glädjer dig på samma sätt som det glädjer oss! Du ska nu känna dig otroligt varmt välkommen in i vår förening som hedersmedlem idag den 8 mars 2011!

Läs också ledamot Lucy Nordqvista blogg om Lilith Eve och 8 mars 2011: lucyofficial.tv

evadahlgren_320
Eva Dahlgren

MED ANLEDNING AV HEDERSMEDLEMSKAPET FICK EVA SVARA PÅ NÅGRA FRÅGOR FRÅN PRESSANSVARIG:

Lilith Eve säger sig vilja ” förändra musikklimatet i Sverige och bereda plats för ny spännande originalmusik – av och med kvinnor.” Hur stort är behovet av en förening som Lilith?

Eva: Alla delar av samhället mår bra av jämn könsfördelning. Musiksverige (världen) domineras av män. På alla plan, från förlag, skivbolag,management till musiker och kompositörer. Det är inte så att det dom gör är dåligt på något sätt men kvinnor berättar andra historier som behöver få plats. Och det är svårare att naturligt känna att man får ta sin plats om man inte har några förebilder, om man har svårt att finna andra kvinnor att identifiera sig med. Vi behöver synas och höras mer. Vi behöver finna varandra lättare för att kunna samarbeta och stötta varandra. Därför behövs Lilith. Så att vi blir gladare helt enkelt 🙂

Eva Dahlgren
Eva Dahlgren

Eva DahlgrenHar kvinnliga låtskrivare samma förutsättningar som män?

Eva: Jag tror att det betyder enormt mycket att man som ung kan identifiera sig med en vuxen yrkesroll. De kvinnliga kompositörerna är inte lika lättfunna och därför kommer nog inte valet att vilja bli kompositör lika lätt till unga tjejer som det gör för unga killar.

Om inte, vad behöver göras för att bereda dem samma chanser?

Eva: Att vi som arbetar nu visar att vi finns.

Kan du höra en skillnad mellan musik komponerad av kvinnor  – och musik komponerad av män?

Eva: Inte alltid såklart men precis som inom alla konstuttryck så berättar vi andra historier, världen sedd från ett annat håll, så det är självklart att det ibland låter annorlunda.