Lördag den 15 december 2018| Logga in

LILITH goes SYMPHONIC och EVA DAHLGREN 8 mars 2011Den 8 mars 2011 var  en  historisk dag på flera sätt för vår förening!  Det banbrytande evenemanget LILITH goes SYMPHONIC gick av stapeln på Nybrokajen 11, och Eva Dahlgren utnämndes till Lilith Eves första hedersmedlem! (Läs mera om hedersutnämningen och Evas uttalanden längre ned i artikeln!)

LILITH goess SYMPHONIC
Ett gränsöverskridande samarbete mellan arrangören Andreas Hedlund,  Lilith Eve, Riksförbundet för unga musikanter, Ungdomssymfoniorkestern SUSO,  och Stockholms Blåsarsymfoniker.

Lilith Eve medlemmars verk arrangerades i projektet för symfoniorkester och blåskvintett och fick en helt ny skepnad. Ett sagolikt vackert arrangemang, dirigerat av den välrennomerade dirigenten Glenn Mossop. Helena Martinsson, medlem, f.d. ordförande i Lilith Eve (2006-08) och projektansvarig på RUM var initiativtagare och projektsamordnare för samarbetet.

                               

                   Helena Martinsson, projektansvarig

Medverkande Lilith Eve-artister var Helena Soluna Berggren, Nanna Walderhaug, Malin Wester, Louise Zetterheim, Helena Martinsson, Josefina Sanner, Helene Bohman- Blomqvist, Ulrika Öhlund, Helena Walfridsson och Pernilla Dahlstrand.
Därtill  gjordes ett uruppförande av kompositören Lisa Stenberg.FILMEN LILITH GOES SYMPHONIC!


Det blev en feelgood musikdokumentär på 55 min från konsertkvällen, musikklipp och med intervjuer från kvällen på Nybrokajen 11.

        

Helena Soluna,  Josefina Sanner, och Ulrika Öhlund var några av artisterna som fick sina verk arrangerade för symfoniorkester.


Medverkande Lilith Eve-medlem/artisten Pernilla Dahlstrand har också gjort en lite kortare version med intervjuerna mellan singer/songwriter och arrangör Andreas samt 2 tjejer i Suso orkestern. Här kan du se den samt artisternas framträdanden:  Filmen om Lilith goes Symphonic
Artikel på Sveriges Radio/Mitt i musikens hemsida:  Låtskrivarförening lyfter fram ungdomssymfoniorkester  Pressrelease Stockholms Blåsarsymfoniker: Pressrelease Lilith goes Symphonic   Affisch/infoblad: Lilith goes symphonic affisch


Josefina Sanner


                                                                   Malin Wester


EVA DAHLGREN blir HEDERSMEDLEM

Efter det fina och högtidliga evenemanget fortsatte festen på Stallet med mingel, tre artister från föreningen (Teah, Ida Wiklund och Kitte Ström) och en historisk händelse då EVA DAHLGREN utsågs till hedersmedlem!


Ceremonin på Stallet
2 begåvade blåsare från SUSO orkestern fanns på plats och spelade upp en fanfar, då Eva kom upp på scen för att emotta sitt hedersdiplom
(designat av Hanna Hanski). På scen var ordföranden  Clara Cleo Cornell tillsammans med närvarande från styrelsen, Héléne Bohman Blomqvist, Lucy Nordqvist, Mary-Louise Gwada och Hanna Hanski Grünewald.


Eva Dahlgren, Lucy Nordqvist, Clara Cleo Cornell, Hanna Hanski


t.h: Héléne Bohman Blomqvist   

Ordförandens välkomsttal till Eva Dahlgren-utnämnd hedersmedlem
Ordföranden höll ett tal till Eva och överlämnade diplomet och Eva som var synbart rörd berättade om sina erfarenheter och reflektioner runt jämställdhet i musiken och poängterade det viktiga i vår förenings arbete.


Läs ledamot Lucy Nordqvista blogg om Lilith Eve och 8 mars 2011: lucyofficial.tv


MED ANLEDNING AV HEDERSMEDLEMSKAPET FICK EVA SVARA PÅ NÅGRA FRÅGOR FRÅN PRESSANSVARIG:

Lilith Eve säger sig vilja " förändra musikklimatet i Sverige och bereda plats för ny spännande originalmusik – av och med kvinnor." Hur stort är behovet av en förening som Lilith?

Alla delar av samhället mår bra av jämn könsfördelning. Musiksverige (världen) domineras av män. På alla plan, från förlag, skivbolag,management till musiker och kompositörer. Det är inte så att det dom gör är dåligt på något sätt men kvinnor berättar andra historier som behöver få plats. Och det är svårare att naturligt känna att man får ta sin plats om man inte har några förebilder, om man har svårt att finna andra kvinnor att identifiera sig med. Vi behöver synas och höras mer. Vi behöver finna varandra lättare för att kunna samarbeta och stötta varandra. Därför behövs Lilith. Så att vi blir gladare helt enkelt :-)


Har kvinnliga låtskrivare samma förutsättningar som män?
Jag tror att det betyder enormt mycket att man som ung kan identifiera sig med en vuxen yrkesroll. De kvinnliga kompositörerna är inte lika lättfunna och därför kommer nog inte valet att vilja bli kompositör lika lätt till unga tjejer som det gör för unga killar.

Om inte, vad behöver göras för att bereda dem samma chanser?
Att vi som arbetar nu visar att vi finns.

Kan du höra en skillnad mellan musik komponerad av kvinnor  - och musik komponerad av män?
Inte alltid såklart men precis som inom alla konstuttryck så berättar vi andra historier, världen sedd från ett annat håll, så det är självklart att det ibland låter annorlunda.

Tillbaka